Skip to main content

Единната Политика за Разрешаване на Спорове за Имена на Домейни (или накратко UDRP) е специална административна процедура за разрешаване на конфликти между име на домейн и търговски марки. UDPR е създадена и приета от Интернет Корпорацията за Присвоени Имена и Адреси (ICANN) през 1999 г. въз основа на доклад, издаден от Световната Организация за Интелектуална Собственост (WIPO). Центърът на WIPO за Арбитраж и Медиация (Центърът на WIPO) е главният доставчик на услуги за разрешаване на спорове съгласно UDRP, но има и няколко други доставчици в различни държави.

За какви спорове е приложима UDRP?

UDRP се прилага за спорове, включващи търговски марки и имена на домейни. Това означава, че процедурата за разрешаване на спорове обикновено може да бъде инициирана само от собственици на търговски марки (или техни дъщерни дружества, лицензополучатели и т.н., при спазване на някои изисквания). Очевидно, за да започнеш процедурата, трябва да можеш да докажеш правата си върху търговската марка.

По отношение на типовете имена на домейни, UDRP се прилага за домейни от второ ниво във всички общи домейни от първо ниво (generic Top-Level Domains на англ. или gTLDs) като .com, .net, .org и т.н., някои домейни от първо ниво с код на държава (country code Top-Level Domains на англ. или ccTLDs) и за всички нови gTLDs (.xyz, .online, .top и т.н.). Както подсказва името им, gTLDs са общи „окончания“ на името на  домейн, като най-известният е <.com>, въпреки че може да имат и специфично значение, което концептуално да е свързано с марката. Например, <.book> може да се използва от фирми, предлагащи книги. ccTLDs, от друга страна, съответстват на конкретна държава или територия и понякога трябва да местен гражданин или бизнесът ти да е установен на територията, за да можеш да регистрираш една от тях. Например такъв е случаят с <.eu>, където се прилага вариация на UDRP.

Задължителна ли е UDRP за имена на домейни?

UDPR е приета от всички акредитирани от ICANN регистратори и някои регистри на ccTLDs. Тя се прилага чрез договор, подписан между регистратора/регистъра и „клиента“ (т.е. регистранта на името на домейн). Следователно, когато купуваш име на домейн от Namecheap или GoDaddy, например, и приемеш условията за ползване (без да ги прочетеш), всъщност се съгласяваш с приложението на UDRP, ако възникне конфликт със собственик на търговска марка.

В случай на спор, собственикът на търговската марка ще избере доставчик на арбитражни услуги, например Центърът на WIPO, и UDRP ще бъде приложена независимо дали собственикът на името на домейн реши да участва или не.

Какво трябва да имам предвид, когато подавам жалба по UDRP?

Ако си собственик на търговска марка и искаш да подадеш жалба съгласно UDRP, първото нещо, което трябва да направиш е да се консултираш с адвокат експерт в разрешаването на конфликти включващи имена на домейни. Твоят адвокат ще анализира казуса и ще изчисли шансовете ти за успех. Ако имаш късмет и шансовете са добри, можеш да избереш доставчик на арбитражни услуги, като Центъра на WIPO, например. Има доста формални и правни изисквания за подаване на жалба, но най-важните въпроси, които трябва да си зададеш са следните:

1. Търговската ми марка присъства ли в името на домейн или поне разпознаваема ли е? – най-фундаменталното изискване и това, което ти дава право да подадеш жалба; ако търговската марка не е в името на домейна, по принцип няма спор.

2. Търговската ми марка регистрирана ли е преди името на домейна? – ако търговската ти марка е била регистрирана след името на домейна, жалбата обикновено ще се провали, преди дори да е започнала.

3. Как се използва името на домейн и вреди ли на марката/бизнеса ми? – другите основни изисквания са името на домейна да е регистрирано и да се използва недобросъвестно, както и регистрантът да няма никакви права или законни интереси върху него.

Трябва да се отбележи, че има някои нюанси и изключения при конкретни обстоятелства. Следователно, дори ако отговорите на някои или всички от по-горните въпроси са „Не“, това не означава, че жалбата със сигурност ще бъде неуважена. Ето защо е важно да се консултираш с адвокат, който е специалист по имена на домейни, за да прецени спецификата на случая и шансовете за успех. Ако имаш нужда от помощ при защитата на твоята марка, защото някой я е регистрирал като име на домейн, свържи се с нас тук.

Кой ще реши спора за моето име на домейн?

Доставчиците на арбитражни услуги като Центъра на WIPO са отговорни само за административната част на случая, те не го решават. Споровете се решават от независими арбитри, наречени „експерти“ и всеки доставчик на арбитражни услуги има свой собствен списък с експерти, от които да избира. В зависимост от доставчика и приложимата политика, участниците в експертната комисия могат да бъдат от конкретна територия, но в случая на UDRP, експертите са подбрани от цял свят.

Колко струва подаването на жалба за име на домейн?

Тук също ще вземем за пример Центъра на WIPO, но други доставчици може да имат много подобни такси.

В Центъра на WIPO официалната такса зависи от: (i) колко имена на домейни включва жалбата; и (ii) дали предпочиташ спорът да бъде решен от едночленна или тричленна експертна комисия. В по-голямата част от случаите спорът включва между 1 и 5 имена на домейн и се разрешава от едночленна комисия. В този случай, таксата на Центъра на WIPO е 1500 USD, като 1000 USD отиват за експерта, а 500 USD за Центъра на WIPO.

В допълнение към официалните такси ще трябва да се добави хонорарът на адвоката за изготвяне и подаване на жалбата. Не е задължително да бъдеш представляван/а от адвокат, но е препоръчително, защото въпреки че процедурата изглежда лесна, само експерт по имена на домейни може да те посъветва и насочи към успешно решение.

Как да подам жалба за име на домейн?

Процедурата за разрешаване на спорове за име на домейн се извършва изцяло онлайн и целият процес обикновено отнема между два и три месеца. Разбира се, тази времева линия може да бъде удължена, когато има спирания за преговори, допълнителни документи, заповеди на комисията и т.н., но в повечето случаи всичко става доста бързо и лесно в сравнение с традиционните съдебни спорове.

Надяваме се, че горната информация е отговорила, ако не на всички, то поне на най-важните въпроси, свързани с UDRP, но ако искаш да научиш повече, остави ни коментар по-долу или се свържи с нас чрез този формуляр и ще се радваме да помогнем!